dinsdag 25 maart, 2008

Reparatie onder hoogspanning

NedClad Technology beleefde onlangs een spannend weekeinde. In opdracht van Siemens Energy dat hoogvermogen generatoren produceert en repareert voerde het Hengelose bedrijf een hersteloperatie uit door middel van lasercladden op een 70 ton zware en 12 meter lange generatoras.

Uitvoering ter plekke in Essen (Duitsland) werd als technisch te riskant beschouwd. Daarom werd besloten de werkzaamheden bij NedClad in Hengelo uit te voeren. Daar arriveerde op 7 februari een 28 meter lange truck met dieplader die de generatoras met veel moeite de hal van Demar Laser in manoeuvreerde. In die hal is ook NedClad gehuisvest. Met gebruik van een grote verplaatsbare robotinstallatie kon de laserbundel tezamen met het metaalpoeder als toevoegmateriaal op het te behandelen vlak worden gericht.
In verband met de benodigde voorzieningen om veilig met lasers te kunnen werken moest het werk zoveel mogelijk buiten de normale werkuren worden uitgevoerd. Zaterdagmiddag was de klus geklaard en na zorgvuldige inspectie door kwaliteitsdeskundigen van Siemens en haar afnemer DB (Deutsche Bahn de Duitse NS) kon het gevaarte de hal verlaten.
Deze opdracht was volgens NedClad-directeur Wim Husslage uniek. “Nooit eerder is een dergelijk grote generatoras met een mobiel gerobotiseerd lasersysteem op deze wijze gerepareerd. Herstel door lasercladden levert perfecte producten op en deze technologie draagt hiermee belangrijk bij aan het hergebruik.”

Met gebruik van een grote verplaatsbare robotinstallatie kon de laserbundel tezamen met het metaalpoeder als toevoegmateriaal op het te behandelen vlak worden gericht.

Bron: Metaalnieuws.nl – Reparatie onder hoogspanning