Theorie


Principe IIHet aanbrengen van metallische coatings
door middel van lasercladden

NedClad introduceerde in Nederland lasercladden, een techniek waarbij een metallische deklaag wordt aangebracht op onderdelen van installaties en machines die onderhevig zijn aan slijtage en/of corrosie. Bij het lasercladproces wordt een dunne laag van het basismateriaal met behulp van een hoogvermogen laser tot smelten gebracht. Waardoor en een klein smeltbad wordt gecreëerd. In dit smeltbad wordt poeder geïnjecteerd; het resultaat is een deklaag met een goede hechting en een geringe opmenging. Hierdoor behouden beide materialen hun specifieke eigenschappen, hetgeen de kwaliteit van het behandelde onderdeel aanzienlijk verbetert.

 

 

Lasercladden verbetert de kwaliteit en garandeert een langere levensduur van onderdelen

Door de grote beheersbaarheid van lasercladden kunnen specifieke oppervlakte-eigenschappen worden meegegeven aan onderdelen van installaties en machines. Hiervoor kan bij het ontwerpen van nieuwe onderdelen rekening worden gehouden door lokaal slijtvaste of corrosiebestendige lagen aan te brengen. De mogelijkheid om onderdelen lokaal te beschermen tegen slijtage en/of corrosie maakt lasercladden zo uniek.

Lasercladden is uitermate geschikt om nieuwe werkstukken (lokaal) te voorzien van een slijt- of corrosievaste deklaag ten behoeve van een langere levensduur. Echter, de techniek wordt ook toegepast bij reparatie van versleten, aangetaste of beschadigde werkstukken. Hoogwaardige producten die functioneel verslechteren door slijtage en/of aantasting kunnen vaak niet, of alleen in een voor het gebruiksdoel discutabele kwaliteit, worden gerepareerd. Door middel van lasercladden kunnen deze onderdelen worden gereconditioneerd onder de oorspronkelijke condities en met dezelfde of zelfs verbeterde standtijd. Reparatie wordt hierdoor hoogwaardige revisie.

Door het aanbrengen van overlappende rupsen is het mogelijk grote oppervlakken te voorzien van een deklaag. Indien nodig kunnen er meerdere cladlagen over elkaar worden aangebracht om zo de gewenste laagdikte te bereiken.